DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; dikkat, konsantrasyon, hareketlilik ve dürtü kontrolü alanlarındaki karakterize olan çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebilen bir tür bozukluktur. Okul çağı çocuklarının %15 kadarını etkilemektedir. Erkek çocuklarında kız çocuklarından daha fazla oranda rastlanmaktadır. DEHB tanısı alan çocukların ortalama %60’ını erkek çocukları oluşturmaktadır.
Belirtileri nelerdir?
Aşırı hareketlilik: Hareketlilik normal şartlarda çocukluğun doğasında vardır. Fakar DEHB olan çocukların hareketlilik düzeyi yaşıtlarına göre daha fazladır, bu durum ev, okul, oyun alanı gibi ortamlarda çevresini rahatsız edecek düzeydedir ve çocuğun günlük yaşamdaki işlevselliğini bozmaktadır.
Dikkatsizlik: DEHB’i olan çocuklarda dikkati toplamada güçlük, dikkati toplasa dahi sürdürmekte zorlanma gözlenmektedir. Bu çocuklar verilen görevleri tamamlamada güçlük çekerler. Bunun dışında eşyalarını sürekli kaybederler, var olan bir düzenleri yoktur. Genellikle iyi bir gözlemci olan öğretmenleri okul başarılarından memnun değildir. Bu çocuklarda dışarıdan gelen uyaranlar ile dikkat kolayca dağılır ve tekrar toplamak oldukça güçtür.
Dürtüsellik: Çocuğun sırasını beklemekte zorlanması, karşıdaki kişinin cümlesi bitmeden söze girme, istekleri erteleyememe, acelecilik gibi sorunların var olması ve bu sorunların kişinin işlevselliğini bozması durumu dürtüselliktir.
Belirtiler sonrasında nasıl emin olabilirsiniz?
Belirtileri fark ettiğiniz ilk andan itibaren bir uzmandan yardım almanız gerekir. Çocuklarda erken yaşlarda yönlendirme yapılması veya bir uzman eşliğinde değerlendirmelerin yapılması yetişkinlik döneminde ruhsal açıdan çok önemlidir. Emin olabilmek için uzman görüşü alınır ve geçerliliği güvenirliği yapılmış bazı testlerden dikkat problemi yaşayan kişinin geçirilmesi gerekir.
Nasıl mücadele edilir?
DEHB normalde incelendiğinde organik bir problemdir. Bu sebeple direkt etkisi olan yöntemlerin seçilmesi gerekir. Genellikle DEHB tanısı alan çocuklar ülkemizde ilaçla tedaviye yönlendirilmektedir. Fakat gayet açıktır ki ilaç ile müdahaleler çocuklarda uzun zamanda karaciğer ve böbrek gibi organların fonksiyonlarında bozulmaya sebebiyet vermektedir. Bu nedenle bizler Dikkat Odaklanma Merkezi olarak ilaçsız çözümler olan işitsel algı sistemlerini ve yine ilaçsız ölçümler olarak objektif testleri kullanmaktayız. Bu yolların kullanılması kişilerin DEHB dışındaki beden sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.
Dehb ile mücadele etmezseniz neler olur?
Dikkat problemi yaşayan bir çocuk zamanla kendine güvenini kaybederek sosyal ortamlardan çekilme yaşayabilir. Bu durum yetişkinlik döneminde hem ilişkilerinde hem de iş yaşamında fırsatları kaçırmasına sebep olurken, günlük yaşamında da işlevsizliğe neden olur.
DEHB yaşayan çocuk ve yetişkinlerde, dürtüsellik açısından bakıldığında sıra bekleyememe, cevapları peşi sıra söyleme gibi diğer insanları da rahatsız edebilecek sorunlar gözlenmektedir. Bu durum DEHB sorunu yaşayan kişilerin sosyal ortamlardan dışlanmasına sebep olabilir. Dolayısıyla DEHB sadece tek bir alanda yaşanan problemken diğer alanlara da yansımış olacaktır. Bu durumların önüne geçilebilmesi için müdahale yapılması ve DEHB probleminin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi gerekir. Üzerine düşülmediği takdirde çocuklarda ilerleyen yaşlarda özellikle hormonların çok harekete geçtiği ergenlik döneminde oldukça yoğun sorun yaşanması beklenir. Ergenlik dönemi sonrası ise yetişkinlik dönemi duygusal ilişkilerinde veya arkadaş ilişkilerinde ciddi problemler yaşanmaktadır. Bununla birlikte iş yaşamında motivasyon kaybı, dikkat zorluklarından kaynaklanan verilen görevleri tamamlayamama gibi problemlerle karşılaşılmaktadır. Sizler de, çocuklarınızda DEHB gibi bir durum var ise merkezimize başvurabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin!