1.Sınıf Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellikle karakterize nörogelişimsel bir bozukluk olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), en çok okul hayatında belirgin hale geliyor. Erkek çocuklarında kızlara göre daha sık görülen bozukluğun tedavisi mümkün. Uzmanlar erken teşhisin önemine işaret ediyor.
Bu hafta ilkokul 1. Sınıf öğrencileri için okula uyum haftasının başladığını bir döneme girildi.
Okula daha rahat alışabilmeleri için milli eğitim bakanlığının normal eğitim takviminden 1 hafta erken okula gitmeye başlamaları; okulda normalden daha kısa süre kalmaları; öğretmenleri, arkadaşları ve okul ortamını tanımaya fırsatlarının olması ve ebeveynlerin onlara daha rahat eşlik etmesi sağlanıyor.
Adana Dikkat Odaklanma Merkezimiz İle İletişime Geçebilirsiniz, 0322 402 09 09 ve 0530 832 14 81
Bu süreç çocukların okul ile ilgili kaygı ve korkularını azaltarak birçoğunun okula daha rahat uyum sağlamasını ve sorunsuz bir başlangıç yapmalarını sağlaması açısından çok önemli.
Okula uygun zihinsel, davranışsal ve duygusal gelişim düzeyine gelen çocukların ilköğretime başlayabildiğini ancak okula başlayan her çocuğun bu gelişim alanlarında yeteri kadar beceri kazanmış olmayabildiğini ifade edebiliriz; “Okula başlama için zihinsel gelişim düzeyi ne kadar önemliyse sosyal uyum becerileri ve davranışları kontrol becerisi de o kadar önemli bir yer tutuyor.”
Öğrenmeyle ilgili sorunlar gün yüzüne çıkabilir
“Çocuklarda okul öncesi dönemde var olan ancak bir şekilde idare edilen bazı sorunlar bu dönemde gün yüzüne çıkabiliyor. Bunlardan birincisi öğrenmeyle ilişkili problemler; özellikle dikkat, derse adaptasyon, konsantrasyon ve öğrenme ile ilgili sorunlar çocukların akademik başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.
Sınıf içerisinde oturmakta, sınıf kurallarına uyumda sorun yaşama ile kendini gösteren hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar ise davranış bozukluğu ile kendini gösterebilir. Bu tarz davranış ve sorunlar sadece çocuğun akademik yönden olumsuz etkilenmesine yol açmaz, bunun yanında arkadaşları tarafından dışlanmasına ve sınıfın ‘günah keçisi’ ilan edilmelerine ve bu etki yoluyla özgüven sorunları ve depresyona sebep olabilir.’
Adana Dikkat Odaklanma Merkezimiz İle İletişime Geçebilirsiniz, 0322 402 09 09 ve 0530 832 14 81
Bu belirtilere dikkat dikkat edilmeli:
Bu çocuklarda görülen belirtiler; dikkat eksikliği, derse odaklanma ve dikkatin sürdürülmesinde problem, unutkanlık, eşya kaybetme, dış uyaranlarla (gürültü, kalabalık gibi) dikkatin çabuk dağılması, kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünme, dikkatsiz hatalar yapma,ders sırasında konuşma, sınıfta oturmakta güçlük çekme, sürekli yerinden kalkma isteği, sonucunu düşünmeden yapılan hareketler, sabırsızlık ve lafa dalma olarak sıralanabilir.
Ancak dalgın olduklarından okuldan akademik bir kazanç sağlayamazlar ve genellikle hiperaktif olan gruba göre daha geç tanı alırlar. İkinci grup ‘hiperaktivitesi olan ancak dikkatte bozulma görülmeyen grup’tur. Üçüncüsü ise ‘hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivitenin bir arada görüldüğü çocuklar’dır” diye konuştu.
1.Sınıf Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Çözümü
Çocuklarında DEHB Belirtileri Olan Aileler İçin Öneriler
1. Aşırı hareketlilik, dürtüsellik, kendini kontrol edememe, söz dinlememe veya dikkat sorunları için ilk yapılması gereken şey, bir çocuk psikiyatristine başvurmaktır. Bunun için çocuğun tanı almasını beklemek çocuğun sorunlarının baş edilemeyecek duruma gelmesine neden olur. Aynı zamanda ebeveyn çocuk ilişkisinde ciddi bozulmalar meydana gelir.
2. DEHB tanısı konulursa ilk yapılması gereken şey durumu KABULLENMEKTİR. İkinci adım ise konuyla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Yaşam boyu devam etme olasılığı yüksek olan bu durum için bilgi edinmek önemlidir.
3. Çocuğu tanımak, onu keşfetmek değerlendirme aşaması için önemlidir. Çocuğun güçlü yanları uzmanlarla paylaşılmalı ve olumsuz yönlere değil olumlu yönlere odaklanılmalıdır.
4. Çocukla DEHB konusunda yaşına uygun şekilde konuşulmalıdır. Çocuk üzerinde doğrudan etkileri olan bir sorunu çocukla konuşmadan ele almaya çalışmak doğru değildir. Bu konuda uzman desteği alınabilir.
5. DEHB nedenleriyle anne baba tutumları arasında hiçbir ilişki yoktur. Anne babalar kendilerini suçlamamalıdır. Bunun yerine çocuğa uygun öğrenme teknikleri düşünülmelidir.
Adana Dikkat Odaklanma Merkezimiz İle İletişime Geçebilirsiniz, 0322 402 09 09 ve 0530 832 14 81
6. Anne babaların çocuklarına akademik, sosyal ve davranış sorunları gibi konularda yardımcı olabilmeleri için psikoeğitimden geçmeleri gerekmektedir. DEHB aileleriyle bir araya gelmek, çocuğunuzu takip eden uzmanlardan psikoeğitim talep etmek bu konuda yardım sağlayacaktır.
7. Aileler psikiyatrist, psikolog ve öğretmenlerle iletişim halinde olmalıdır.
8. DEHB olan çocukların anne ya da babalarında benzer sorunlar görülme olasılığı fazladır. Bu tanıyı alan çocukların anne babaları, özellikle benzer belirtiler gösteriyorsa kendileri için de psikiyatrik yardım almalıdır.
9. DEHB çiftleri de olumsuz etkileyebilir. Evde eşler arasında yaşanan çatışmalar çocuğun belirtilerini ve suçluluk duygularını artırabilir. Bu nedenle çift terapisi önemlidir.
10. Evdeki kuralları açıkça belirlemek ve bunları YAZIYA DÖKMEK kolaylaştırıcı ve motive edicidir.
11. DEHB olan bir çocukla yaşıyorsanız mutlaka RUTİNLERİNİZ OLMALIDIR. Bu rutinler küçük adımlarla ve yavaş başlamalıdır. Mutlaka uygulama yapılmalıdır. Çocuk ilk seferde yapamayabilir. Böyle durumlarda pes etmeden bol pratik yapmak gerekir.
12. Çocuğunuz kurallara uyduğunda onu ÖVÜN.
13. Önce kendinize iyi bakmanız önemlidir. Ebeveynler kendilerine ve ilişkilerine zaman ayırmalıdır.
14. Çocuğa her zaman onu KOŞULSUZ SEVDİĞİMİZİ hatırlatmak gerekir. DEHB olan çocuklar sıklıkla benlik saygısı düşük çocuklardır. Bu nedenle sık sık koşulsuz sevgimizi hatırlatmak ve çocuğun olumlu yönlerine vurgu yapmak çok önemlidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda en etkin tedavi ilaç ve terapinin eş zamanlı gidilmesidir. İlaçların yanında Bilişsel Davranışçı Terapiler, aile düzenlemeleri, Oyun Terapisi, Neurofeedback, Neurosound, Attentioner (Dikkat Eğitimi) gibi ek destekler de olmalıdır.
Toplumda ilaç kullanımına karşı büyük bir önyargı olduğu görülmektedir. Ancak DEHB tanısı alan bireylere doktorları tarafından ilaç tedavisi önerildiyse, bu durum dikkate alınmalıdır.
İlaçların amacı “sakinleştirmek” ya da “yatıştırmak” değildir. Tam tersine amaç, çocuğun amaçsız, başıboş enerjisini denetim altına almasını sağlayacak dikkat ve konsantrasyon devamlılığını sağlayabilmektir. Bu sayede çocuk ek olarak alacağı Neurosound/Neurofeedback/oyun terapisi/davranışçı terapi/Attentioner gibi terapi yöntemlerine de hazır hale gelir.
Adana Dikkat Odaklanma Merkezimiz İle İletişime Geçebilirsiniz, 0322 402 09 09 ve 0530 832 14 81
Bizimle İletişime Geçin!
1 Yorum
Benim oğlum da 1 sınıf öğrencisi ama DHEP olduğu için öğrenmede baya güçlük cekiyo sınıfında 35 öğrenci var ayrica 3 senedir de rehabilitasyon merkezine gidiyo ne yapmam gerekiyo nasıl ilerlemem gerekiyo